Titanik’in enkazı uluslararası koruma altına alınıyor

1912’de yaptığı ilk seferinde buz dağına çarparak batan Titanik gemisinin enkazı, İngiltere ve ABD arasında imzalanan anlaşmayla koruma altına alınıyor.
İngiltere Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, İngiltere’nin 2003’te imzaladığı anlaşma, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 2019 sonunda onaylamasının ardından yürürlüğe girdi.
Anlaşma, İngiliz ve Amerikan hükümetlerine enkaza girme veya enkazdaki objeleri çıkarma ruhsatlarını kabul veya reddetme yetkisi veriyor.
İngiltere Denizcilik Bakanı Nusrat Ghani, yaptığı açıklamada, “Enkazı korumak için ABD’yle yapılan bu önemli anlaşma, bin 500’den fazla kişinin ebedi istirahatgahının hassasiyet ve saygıyla muamele göreceği anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.
Ghani, İngiltere’nin enkaza daha fazla koruma sağlamak için diğer Kuzey Atlantik devletleri ile yakın iş birliği içinde çalışacağını da söyledi.
Titanik, 1912’de İngiltere’nin Southampton kentinden ABD’nin New York kentine yaptığı ilk seferinde buz dağına çarparak batmış, kazada bin 514 kişi hayatını kaybederken, geminin enkazı 1985 yılında uluslararası sularda bulunmuş ancak koruma altına alınmamıştı.