Türk Denizcilik Portalı ve Denizcilik Firma Rehberi
TurkDenizcilik.com


Denizyolu Taşımacılığı Hangi Alanlarda Kullanılır

    Denizyolu Taşımacılığı Hangi Alanlarda Kullanılır

    Küresel ticaretin her yıl %80-90’ını yönlendiren denizyolu taşımacılığı tarih boyunca insanlar tarafından yüklerin verimli ve etkili bir şekilde taşınmasını sağlamıştır. Tarihin en eski zamanlarından beri kullanılmış ve günümüze kadar gelişerek farklı alanlarda kullanılmaya devam edilmiştir. Uluslararası bir ticaret olarak oldukça önemli bir konumda olan deniz taşımacılığı farklı taşıma seçenekleri ile yüklerin ve hizmetlerin gerekli noktalara sorunsuz bir şekilde ulaştırılmasını amaçlar.

    Denizyolu Taşımacılığı Nedir?

    Kargoların deniz yoluyla taşındığını ifade eden denizyolu taşımacılığı, genellikle deniz taşımacılığı güzergahlarında belirli rotaların kullanılmasıyla ulaşımın gerçekleştirildiği bir taşımacılık şeklidir. Sefer türlerine göre düzenli (liner) taşımacılık ve düzensiz (tramp) taşımacılık olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılır.

    Liner taşımacılıkta belirlenen tarihler neticesinde gemiler kalkış yaparken yine belirlenen tarihlere göre aktarımın yapılacağı limana doğru yönelerek varışı gerçekleştirmektedir. Tramp taşımacılıkta ise gemiye yüklenen yüklerin miktarı önemlidir. Dolayısıyla gemiler yüklerin olduğu limanlara yönelerek gemilerinin büyük bir kısmını ya da tamamını doldurduktan sonra taşıma işlemini gerçekleştirmektedir. Bu taşımacılık türünde belirli bir teslim tarihi yoktur.

    Denizyolu Taşımacılığının Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

    Yük ve gemi türüne 5 farklı kategoride sınıflandırabileceğimiz denizyolu taşımacılığında, yüklere uygun gemilerin kullanılması uygun görülürken şartlara göre yeni gemiler de üretilebilmektedir. Kullanılan gemiler genellikle taşınan yüklerin isimleri ile anılırken taşımacılığın en uygun şartlarda gerçekleştirilmesi sağlanır.

    • Tanker Taşımacılığı

    Tanker taşımacılığı, genellikle petrol ve benzeri sıvıların ya da gaz türlerinin taşınmasında kullanılması tercih edilen bir türdür. Taşıdıkları yükten ve taşıma özelliklerinden dolayı tanker taşımacılığı olarak adlandırılan gemiler sızdırma gibi sorunlarla karşılaşılmaması için özel donanımlar kullanılarak üretilir. Bu şekilde güvenli hale getirilip kaliteli deniz taşımacılığı mümkün hale getirilir.

    • Ro-Ro Taşımacılığı

    Liner taşımacılık kapsamı içerisinde sayabileceğimiz Ro-Ro taşımacılık, İngilizce “Roll on Roll off” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Lojistik araçların taşındığı bu taşımacılık türünde gemiler Ro-Ro gemi olarak adlandırılırken taşımacılık türü de Ro-Ro taşımacılığı olarak tanımlanır. Bu alanda tekerlekli araçların bir yerden başka bir yere taşınması kolay hale getirilir. Bu şekilde karayolu üzerinde taşıma yapan araçların yolculuğun bir kısmının denizde yapılması sağlanır. Bu taşımacılıkta yüklerin, yüklenmesi ve boşaltılması hasarsız bir şekilde gerçekleştirilebilirken aynı zamanda son derece pratik de olduğundan kısa süre içerisinde tamamlanabilir.

    • Konteyner Taşımacılığı

    Daha fazla ürününün kullanışlı ve avantajlı bir şekilde taşınmasını sağlayan konteynerler TDK tarafından “Uluslararası standartlara göre yapılmış büyük sandık” olarak tanımlanır. ISO’ya göre (International Organization for Standardization) 20’lik ve 40’lık olarak iki gruba ayırabileceğimiz konteynerler dış etmenlere karşı korunaklıdır. Bu şekilde taşınma esnasında yüklerin zarar görmesi önlenir. Birçok kez birden farklı türlerin taşınmasını kolaylaştıran konteyner taşımacılığı, denizyolu taşımacılığında yaklaşık %85’lik kısmında kullanımı tercih edilmektedir. Konteyner ile taşınacak yükler, konteynerin tamamını doldurabiliyorsa Full Container Load (FCL) yani Komple Konteyner denir. Tam tersi yükler bir konteyneri dolduramıyorsa Less Than Container Load (LCL) yani Parsel Konteyner olarak adlandırılır. LCL’de bir konteynerin içinde birden fazla müşterinin yükleri vardır.

    • Kombine Taşımacılık

    Yüklerin taşımacılığının en az iki farklı ulaşım şekliyle yapıldığı tür kombine taşımacılıktır. Karayolu, denizyolu, havayolu ya da demiryolu ile yapılan taşımacılık türlerinin en az iki tanesinin transfer için kullanılması miktarı büyük olan yüklerin uzun mesafelere güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlar. Bu taşımacılığın temel bileşenleri taşıma araçları, taşıma terminalleri, taşıma üniteleridir. Taşıma araçları gemi, kamyon, tren gibi araçlar yer alır. Taşıma üniteleri ise paletler ve konteynerler gibi taşıma kaplarıdır.

    • Dökme Yük Taşımacılığı

    Sıvı ve akışkan haldeki katı maddelerin herhangi bir kap içerisinde konulmadan ulaşımı dökme yük taşımacılığı ile yapılır. Kimyasallardan gübre, reçine tozu, sentetik elyaf gibi yükler bu dökme yük taşımacılığı ile taşınırken benzin, petrol, sıvılaştırılmış doğal gaz, tuz, kireç taşı, kum ve çakıl çimento ve tahıllarda bu tür taşımacılık ile taşınabilir. Dökme yük taşımacılığı açık yığınlar ile yapıldığından dolayı paketleme gerektirmez. Bu da taşımacılığın daha ekonomik şartlarda yapılmasını mümkün kılar. Ayrıca limanlarda daha az zaman kaybı yaşanır; yükleme ve boşaltma pratik bir şekilde gerçekleştirilir.

    Kurulduğu 2011 yılından beri birçok alanda uzman ekibiyle kaliteli işlere imza atan Esalco deniz taşımacılığında da deneyimli ekibiyle hareket ediyor. 3500’ün üzerindeki geniş acentesi ile Komple Konteyner Taşımacılığı, Parsiyel Konteyner Taşımacılığı, Kombine Taşımalar ve Üçüncü ülkeler arası taşımalar; sunduğu lojistik hizmetle kapsamına giriyor. Ayrıca ithalat ve ihracat konsolidasyon hizmetleri, kapıdan kapıya, depodan depoya ya da limandan limana gibi hizmetler süreç içerisinde olup profesyonel ekip tarafından uygun ve ekonomik çözümler neticesinde müşterilerin hizmetine sunuluyor. Siz de taleplere hızlı şekilde yanıt veren Esalco ile ihtiyaçlarınızın en doğru şekilde saptanmasını sağlayabilirsiniz. Tecrübeli ve uzman ekibin desteği ile deniz taşımacılığında profesyonel çözümler ile buluşabilirsiniz.